Formål:
Formålet med kurset er at give jordemødre en grundlæggende viden om sexologi, for at de bedre kan vejlede og rådgive når deres patienter. Uanset om en jordemoder arbejder med fødsler, i graviditet, amning, i lægepraksis eller med familieforberedelse, så indgår seksualitet og seksuel sundhed som et centralt element, og forskning viser at emnet er af stor betydning for patienterne. For at styrke det faglige fokus på seksualitet kræver det, at jordemødre føler sig både fagligt og psykologisk udrustet til aktivt at løfte emnet overfor patienterne. Sexologisk viden er derfor nødvendig, for at kunne arbejde med det hele menneske.
Deltagerne vil opnå et grundlæggende kendskab til og forståelse af seksualitet samt blive klædt på til hvordan man spørger ind til seksualitet som fagperson. Det er vores ansvar som sundhedsprofessionelle at tage initiativ til denne samtale, fordi forskning viser hvor vigtigt emnet er for klienterne og deres psykiske velbefindende, men forskningen viser også at der stadig hersker et ‘tovejs-tabu’.
Temaer:
Kurset vil på dag 1 beskæftige sig med den helt generelle forståelse af seksualitet i en klinisk ramme. Der tages udgangspunkt i den bio-psykosociale model, og deltageren vil blive introduceret for de mest centrale begreber i sexologisk forståelse, herunder seksuel orientering, kønsidentitet, lystmodeller mv.
På dag 2 vil fokus være på det jordemoderfaglige. Vi vil arbejde med seksualitet under graviditet, fødsel og barsel, mangfoldighed og seksualitet i relation til familiedannelse og med seksualitet og normer.
På dag 3 vil vi fokusere på, hvordan vi som fagpersoner kan håndtere samtalen om sex på en hjælpende og fordomsfri måde. I løbet af dagen vil vi derfor lære hvilke muligheder der i første omgang byder sig for at hjælpe vores patienter videre, hvilke værktøjer der er vigtige for en god samtale om sex, samt hvad man kan gøre af små tiltag i sin egen klinik for at vise ens egen åbne holdning. Workshoppen vil også indebære små gruppeøvelser og selvreflektion.
Kursusform:
Der vil være dialogbaseret undervisning, men også øvelser i mindre grupper.
Målgruppe:
Jordemødre og jordemoderstuderende
Undervisere:
Rikke Pristed
Karina Kehlet Lins
Camilla Tved