Samtalen om seksualitet

Samtalen om seksualitet – med særligt fokus på seksuelle problemer ved kronisk sygdom

Formål:  

Formålet med kurset er, at klæde deltageren på til at tale om seksualitet – herunder motivere deltageren til at initiere samtalen, spørge respektfuldt og bruge samtaleredskaber til screening for seksuelle problemer med særligt fokus på seksuelle problemer og dysfunktioner ved kronisk sygdom. 

Som social- og sundhedsperson bør samtaler med mennesker om seksualitet kunne føres på et professionelt grundlag, hvor du har den nødvendige viden om emnet og god erfaring med at initiere og føre samtalen. Mange klient-/patienthistorier handler om, hvordan seksualitet blev unddraget i samtaler med social- og sundhedsprofessionelle. Det må der laves om på! 
 
Mange danskere lever i dag med en kronisk sygdom, og prognoserne siger, at vi vil leve endnu længere – og endnu længere med kronisk sygdom. Det vides, at en række seksuelle problemer og dysfunktioner optræder særligt hyppigt ved kronisk sygdom. Det stiller krav til dig som social- og sundhedsperson, da du er forpligtet til at tale med borgerne/patienterne om deres seksualitet for at kunne lave psykosocialt støttende, sundhedsfremmende og sygdomsforebyggende arbejde. Det kræver dels en faglig viden og dels træning i selve samtalen om seksualitet. 

Temaer:  

  • Forståelse af begrebet seksualitet og seksualitetens betydning for os mennesker 
  • Kendskab til Good Enough Sex-modellen (GES-modellen). Hvordan kan vi forstå seksuel sundhed og trivsel? 
  • Du vil få viden om samtalen om seksualitet, herunder PLISSIT-modellen. 
  • Seksuelle problemer ved kronisk sygdom – hvordan kan du helt konkret hjælpe i en travl hverdag? Hvad er muligt og realistisk? Fokus på udvalgte sygdomme: 
    • Diabetes 
    • Sex med en hjertesygdom – hvad er de gode råd? 
    • KOL 
    • Depression 
  • Du vil lære om et screeningsværktøj for seksuelle problemer: SCS-M og SCS-W. 
  • Partnerinddragelse – fordi patientens partner kan være ressource eller en del af problemet og dermed løsningen. 

Du bør før kurset læse artiklen ”Samtalen om seksualitet” fra DSR. Boghæftet ”Seksualitet – terapeutiske tilgange” udleveres ifm. kurset. 

Kursusform:  

Gennem cases vil du blive opdateret på nyeste behandling for de mest almindelige sexsygdomme. Vi arbejder med en læringspartner, i små grupper og evt. med patientdemonstration.  

Målgruppe:  

Social- og sundhedspersoner, herunder socialrådgivere, støttepersoner/støttekontaktpersoner, sygeplejersker, sexologer under uddannelse m.fl.  

Pris: 

Kontakt os for pris

Undervisere: 

Jesper Bay-Hansen  

Kursus form

1 dags kursus

Målgruppe

Social- og sundhedspersoner, herunder praktiserende læger, socialrådgivere, støttepersoner/støttekontaktpersoner, sygeplejersker, sexologer under uddannelse m.fl.

Foredragsholdere

Jesper Bay-Hansen

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.