Mindfulness er inspireret af zen-meditation, og stammer fra buddhismen og yogaen. Det handler om sanseindtryk, opmærksomhed på egne reaktioner i nuet og at observere egne tanker og følelser – uden at dømme dem. Disse principper har vist sig også at være gavnlige i forbindelse med sexologisk behandling af nedsat sexlyst.
Mindfulness har været en del af dét man kalder den tredje bølge indenfor kognitiv terapi, som b.la. også involverer ACT (Acceptance and Commitment) terapien. Her ses altså et øget fokus på læren om, hvordan vi forholder os observerende og accepterende til tanker og følelser, uden at vurdere dem intellektuelt. Mindfulness viser sig imidlertid også at være relevant og givende i forbindelse med behandling af seksuelle problematikker.
I en artikel fra 2016 på videnskab.dk, kan det læses hvordan flere studier viser, at hver tredje kvinde oplever problemer omhandlende nedsat sexlyst og ophidselse. Det præsenteres i den forbindelse, at nogle forskere fra Canada og USA, har publiceret et studie i Journal of Sex Research i 2016, som viser hvordan et skræddersyet forløb med mindfulness hjalp 26 kvinder med nedsat sexlyst til at få det bedre seksuelt.
Forskerne bag studiet mener, at det b.la. er den øgede evne til at fokusere på de kropslige, seksuelle følelser i nuet, samt evnen til at dæmpe bekymringer og stress, der især har hjulpet kvinderne til at øgning af deres sexlyst. Sidsel Schaller, som er i forsker ved Institut for Psykologi ved Universitet i Oslo og specialist i psykologi og sexologi, mener at dette skyldes, at lystproblemer ofte bunder i at opmærksomheden befinder sig et andet sted end i nuet.
Læs artiklen om, hvordan mindfulness kan benyttes som et værktøj til øgning af sexlyst her: https://videnskab.dk/krop-sundhed/mindfulness-oegede-kvinders-sexlyst
Vil du gerne lære mere om grundprincipperne i mindfulness og om hvordan mindfulness kan integreres i dit sexologiske virke, så tilmeld dig kurset Mindfulness og Sexologi.